Ingrediente pt 8 portii:
Baza:
- 4 albusuri
- 200 gr zahar tos (de preferat cu granulatie fina)
- 1 lgt otet
- 2 lg amidon
- 1 lgt esenta vanilie
- Topping:
- 250 ml frisca lichida (cu min. 32% grasime)
- 2 lg zahar pudra (sau dupa gust, mai mult/mai putin)
- 350 gr visine (proaspete sau congelate, cantarite fara samburi)
- 2 lg zahar (mai mult sau mai putin, in functie de gust)
- 1 lg suc de lamaie
Am mai scris inca N retete de Pavlova. Sau sa nu le spunem retete, ci idei. Ideea si reteta de baza este mai mereu aceeasi, topping-ul la ideea fiecaruia. Vazusem deunazi o Pavlova cu ganache de ciocolata, baza alba, clasica si topping de ciocolata. Ewwwwww! Comesenii trebuie sa fi fost traumatizati de dulceata excesiva a bazei de Pavlova, completata de topping-ul deloc acrisor, ci dimpotriva, dulce de ciocolata. Ewwww!
Gandind-ne la reteta clasica de Pavlova, cu topping de capsuni si kiwi……toate derivatele de acolo sunt cu un topping acrisor…..da, am si eu o varianta mai chocolatey, insa notele de ciocolata sunt cat se poate de subtile, putina cacao in bezea, o lingura de Nutella in topping-ul de frisca, e o varianta, si e delsih si aia, insa parca cele mai reusite variante sunt cele cu fructe acrisoare on top.
O sa scriu in cele ce urmeaza o metoda mai imbunatatita, sau mai actualizata a bazei. Lucruri pe care le-am descoperit/adaugat de-a lungul anilor.
Am observat ca….de necrezut cum pare, baza de Pavlova batuta de mana(cu mixerul manual) este net superioara celei batute la mixerul de masa, cum ar fi Kitchen Aid-ul de ex. Si anume. Mixerul de mana nu este nici pe departe atat de puternic ca si Kitchen Aid-ul, astfel ca albusurile se bat mai cu calm, se distribuie mai frumos aerul in bezea. Cum am scris in fiecare idee de Pavlova – mixezi pana iti sar ochii. Pana ti se rupe antebratul. N-ai ce face, daca vrei o Pavlova buna, o faci si nu iti pare rau, pana te mariti, trece!
Intre timp m-am automatizat, si am incercat sa perfectionez si metoda la Kitchen Aid. Asadar, nu mai ignorati sfatul cu albusurile la temperatura camerei, asta e un aspect f important! Zaharul se adauga pe rand, se mixeaza bine dupa fiecare transa de zahar. Si un aspect care mie imi pare VITAL este urmatorul – mixam la viteza medie spre mica. Dureaza probabil mai mult, insa asa obtinem cel mai pufosel interior de bezea, parol!
Mod de preparare:
1. Mixam albusurile la temperatura camerei impreuna cu un praf de sare si lingurita de otet. Mixam pana ce obtinem o spuma tare care nu cade din castron atunci cand il intoarcem cu capul in jos.
2. Amestecam zaharul cu amidonul si il adaugam pe rand, in 4 transe albusurilor, mixand bine dupa fiecare transa.
3. Dupa ultima transa mai mixam inca 10-15min, verificam daca granulele de zahar s-au topit bine
4. Intre timp preincalzim cuptorul la 150 de grade
5. Tapetam tava cuptorului de copt si turnam compozitia de albusuri in mijlocul tavii. Cu ajutorul spatulei aranjam bezeaua intr-un cerc cu diametrul de aprox. 22-23cm. Tot cu spatula ridicam marginea obtinand in mijloc un crater (nu foarte adanc).
6. Dam bezeaua la cuptorul preincalzit la 150 de grade pt 60-70min. Stingem cuptorul si lasam baza acolo sa se raceasca odata cu cuptorul – de preferat peste noapte
7. Pt topping, punem visinele intr-o tigaie alaturi de zahar si zeama de lamaie si lasam la foc mic pana compozitia de vine ca un gem. La nevoie putem amesteca o lingura din sirop cu putin amidon si sam ai lasam pe foc pana la ingrosare. Cand este gata lasam pana se raceste complet, altfel se topeste frisca.
8. Batem frisca impreuna sau fara zaharul pudra, o asezam in craterul bezelei, deasupra asezam sosul de visine
9. In ciuda poftei, Pavlova trebuie sa stea la frigider macar 2h inainte de servire. Se inmoaie putin bezeaua ca sa poata fi portionata fara sa se imprastie.