Ingrediente pentru prefermnet:
- o lingura de maia
- 75 gr. faina alba
- 75 gr. apa
Ingrediente pentru aluat(vor rezulta doua paini de ~500gr.):
- 475 gr. apa
- 700 gr. faina (700 gr faina alba sau 550 alba si 150 secara)
- prefermentul
- 50 ml. apa calduta
- 12 gr. sare
“Aluaturile e veata mea”, painea dragostea mea! De cand am desoperit painea cu maia, am descoperit painea “adevarata” cu gauri inegale, coapta chiar in propriul cuptor.
Mi-am propus ca retetele mele de paine cu maia sa fie scurte si la obiect, sa nu aburesc omul de la celalalt capat el ecranului cu toate povestile mele. Ei bine, aflati ca nu ai cum sa sintetizezi asa o reteta de genul.
Sfatul meu este sa nu va descurajati atunci cand vedeti textul de 10 km., ci faceti-va notite, si un orar:
- 8:00 prefermentul
- 16:00 aluatul – partea I
- 16:30 – 19:00 S&F etc.
Veti vedea ca o sa va imprieteniti imediat cu acest tip de aluat super moale si hidratat. Aroma si gaurile sut bonusul venit la pachet cu produsul finit.
Va mai sfatuiesc de asemenea sa incercati sa coaceti painea pe piatra. Se vor lipi putin primele doua-trei paini, pana se “rodeaza” piatra, dar va merita! Veti deveni incet incet dependenti de aceasta paine 😉
Vreau neaparat sa fac o precizare: faina de orez pe care o folosim la final pt. a tapeta banettonul nu este o fita! Este o faina mult mai scumpa, insa consistenta este cea care face diferenta, si promit ca va va ajunge destul de multe paini :). La inceput am facut si eu cu faina alba, dar tot citind indemnuri pt. a folosi faina de orez…..ei, mi s-a cam pus pata pe ea.
Astept sa pregatiti si voi aceasta paine, si sa dati mai departe reteta mea! Promit ca este cea mai buna, usor de facut, si de succes reteta, EVER!
Mod de preparare:
- inainte de toate, trebuie sa ne asiguram ca avem in casa maia activa, bine hidratata. Inainte cu o noapte, sau inainte cu minim 6h sa ne apucam de aluat, trebuie sa pregatim prefermentul. Eu il pregatesc mereu in jur de 7:00 dimineata, urmand ca in jur de 16:00 sa ma apuc de aluat. Amestecam 75 gr. apa cu o lingura de maia activa, apoi adaugam cele 75 gr. de faina si amestecam bine. Acoperim si lasam la temperatura camerei pt. minim 6h.
- daca prefermentul nostru este activ – deci e plin de bulbuci la suprafata, ne putem apuca de aluat. Intr-un bol metalic sau de sticla, amestecam cele 475 gr. de apa cu prefermentul. Adauagm cele 700 gr. de faina si omogenizam. Nu-i bai daca aluatul arata usor ciufulit, are timp berechet sa se netezeasca. Acum are loc procesul de autoliza, cand faina isi dezvolta enzimele, si se hidrateaza, facand aluatul mai usor de manevrat. acoperim vasul si lasam sa se odihneasca minim 30min.
- intr-un bol separat amestecam bine cele 12 gr. de sare cu 5o gr. apa calduta, avand grija sa se dizolve bine.
- dupa cele 30min. de autoliza, adaugam cele 50 gr. de apa calduta cu sare aluatului si amestecam pt. a integra si apa sarata in aluat. Cel mai bine amestecam cu metoda Stretch&Fold, adica prinzand din partea de jos a aluatului si aducand-o pe mijloc peste aluatul ramas jos, ca si cum l-am impaturi. Facem chestia asta timp de ~5min. intorcand mereu castronul pt. a cuprinde tot aluatul si a integra bine sarea.
- timp de doua ore jumatate trebuie sa framantam aluatul dupa metoda S&F(Stretch&Fold) descrisa mai sus, din jumatate in jumatate de ora. De fiecare data facem o tura de castron, deci maxim 5 impaturiri ale aluatului – actiune care dureaza maxim 40sec. Aluatul va fi foarte moale la inceput, dar pe parcurs va deveni tot mai ferm si mai placut de framantat.
- dupa cele 5 ture de S&F lasam aluatul sa dospeasca nederanjat timp de o ora. Acesta nu va creste mult in volum, dar va creste un pic, si isi va forma frumoasele bule.
- dupa ce aluatul s-a odihnit bine o ora, il mutam pe blatul de lucru bine pudrat cu faina, si il impartim in doua parti egale. Aplatizam aluatul usor cu palmele, avand grija sa nu il degazam prea tare, il impaturim pe lung, sigiland cu degetele partea pe care am suprapus-o. Continuam si indoim si cea de-a doua parte, sigiland partea pe care am suprapus-o. Rulam apoi aluatul avand grija sa il presam dupa fiecare rulare. Dupa ce am impaturit aluatul, ii dam o forma de bila pe care apoi o netezim impingand gramada de aluat usor spre stanga, si aducand-o inapoi prin miscari circulare cu palmele, ca si cand am vira spre stanga. Nu facem miscarile astea de prea multe ori, ca sa nu rupem membrana de gluten a aluatului. Lasam gramajoarele de aluat pe blat, acoperite cu un prosop pt 20min, sa se odihneasca. Dupa 20 min, intoarcem bila de aluat cu partea superioara in jos, si repetam impaturirea. Pregatim un banetton sau un castron cu un prosop bine pudrat cu faina. Va sfatuiesc la partea asta sa folositi faina de orez. Functioneaza perfect si faina de grau, doar ca faina de orez este mai usoara, mai nisipoasa si nu ramane prinsa de paine la sfarsit. Mutam aluatul in banettoanele bine infainate, cu partea neteda in jos(aceasta urmand sa ia forma banettonului, si sa fie partea superioara la copt), inchidem cu degetele eventualele crapaturi de aluat, le acoperim si le dam la frigider pentru minim 14h. Cu cat mai multe ore, cu atat mai bine. Eu il pun mereu la frigider in jur de orele 21:00, urmand sa il coc a doua zi in jur de orele 16:00. Asa mi se pare ca creste cel mai frumos. Cand l-am tinut mai putin la dospit nu a crescut asa frumos.
- a doua zi incingem cuptorul la 250 de grade, impreuna cu piatra pe care urmeaza sa coacem painea(daca nu aveti piatra, veti coace painea in tava cuptorului pe hartie de copt – fara a o preincalzi). Cand cuptorul este aproape incins puneti inauntru o tavita cu apa pt. ca painea sa se coaca si cu putin abur.
- cand cuptorul este incins, scoatem piatra(in cazul in care coaceti pe piatra) si punem aluatul din banetton direct pe piatra. Crestam painea(sau nu o crestam deloc, se coace la fel de bine) si o dam la cuptorul preincalzit la 250 de grade pt. 15min. Dupa 15min. reducem caldura la 220 de grade si scoatem tavita cu apa din cuptor. Mai coacem painea inca aproximativ 30-35min. Painea este gata daca ciocanita pe partea inferioara suna a gol.
1 comment on “Paine cu maia – cea mai simpla si de succes reteta!”
Buna! La momentul coacerii, cuptorul se încălzește pe funcția caldura sus – jos cu sau fără ventilație?
Va mulțumesc!