Ingrediente crusta crocanta:
- 60 gr. faina
- 60 gr. unt de la frigider
- 100 gr. zahar
- 1/4 lgt. sare
- 2 lgt. scortisoara
Ingrediente Prajitura cu Dovleac Copt (pt. o tava cu dimensiunea de 33*25cm):
- 250 gr. faina
- 1 lgt. bicarbonat de sodiu(stins cu otet)
- 1/2 lgt. praf de copt
- 1/2 lgt. sare
- 3 lgt. condiment turta dulce(SAU scortisoara, nucsoara, cuisoare, anason, ghimbir dozate incat sa insumeze 3 lgt.)
- 250 gr. piure de dovleac copt
- 120 ml. ulei de floarea soarelui
- 80 ml. sirop de artar
- 60 ml. lapte
- 100 gr zahar
Ingrediente glazura:
- 120 gr. zahar pudra
- 2 lg. de lapte
Da, pe langa aluaturi imi mai plac la nebunie prajiturile simple si rapide, prajitura asta e una dintre ele. Daca imi mai corup si sotul care nu mananca prajituri “uscate” si fara crema, sunt si mai fericita! Lui nu ii place nici dovleacul, si cum am mai spus, nici genul de prajitura fara crema. Da, dar prajitura asta e o prajitura umeda, cu aroma de condimente de iarna si de turte dulce…..hopa, ii cam place!
Pana ne mai putem bucura de sezonul dovleacului copt, zic sa pregatim reteta asta rapida si simpla de prajitura cu piure de dovleac copt. De fiecare data cand coacem dovleac, coacem poate prea mult si nu mai avem chef sa mancam bucatile ramase. Ei bine, le putem recicla, si cat de gustos inca! Daca nu avem de data asta bucati de dovleac in plus, punem, sau coacem doar pt prajitura asta, merita! Este o prajitura foarte potrivita atat langa cafeaua de dimineata, cat si langa ceaiul de la ora 5, sau pur si simplu ca si gustare.
Prajitura poate deveni o prajitura de post prin simpla inlocuire a laptelui cu lapte vegetal, atentie insa, laptele vegetal sa nu fie prea aromat, ca sa nu schimbam gustul prajiturii.
Mod de preparare:
- daca nu avem dovleac copt, coacem! Zdrobim dovleacul cu furculita pana devine piure (nu, nu e mare filosofie, trebuie doar zdrobit, dar sa ne mai si ramana ceva bucati aromate)
- foarte important este sa facem mai intai viitoarea crusta crocanta, si anume: amestecam zaharul cu faina, sarea si scortisoara, dupa care adaugam untul. Zdrobim si amestecam cu furculita pana devine un nisip fin, dar care mai are si cateva mici-mari denivelari. Lasam deoparte.
- pentru blatul de prajitura amestecam ingredientele uscate: faina, bicarbonatul de sodiu stins cu otet, praful de copt, sarea si condimentele
- intr-un bol separat amestecam ingredientele lichide: laptele, siropul de artar (apropo, nu ignorati siropul de artar, e unul din personajele principale, si nu, nu poate fi inlocuit), uleiul, cu zahar si piureul de dovleac
- adaugam ingredientele “ude” peste cele uscate si amestecam numai cat se sa omogenizeze.
- scoatem prajitura, o lasam sa se raceasca macar 30min., si ne apucam de glazura. Amestecam zaharul pudra cu laptele(daca nu vi se pare destul de lichida, mai adaugati lapte, desi prea lichida e cam esuata), dupa care imprastiem glazura pe prajitura.
Enjoy,
Fainuka 😉
4 comments on “Prajitura cu dovleac copt”
Buna. Cat zahar trebuie pus in compozitia cu dovleacul?
Buna. Am corectat acum. 100 gr 🙂
Buna ziua,
N-am inteles la sfârșit cum se face glazura…se amesteca laptele cu zaharul pudra si se și fierbe sau se toarna amestecul respectiv de consistenta smantanei peste prăjitură? Multumesc mult! You’r the best!
Buna ziua! Nu se fierbe, doar se adauga laptele peste zaharul pudra, se amesteca si se imprastie peste prajitura 🙂