Prajitura Petre Roman

Ingrediente pt o tava 25x25cm:

Blat:

  • 6 oua
  • 160 gr zahar
  • 65 ml apa
  • 1 lg esenta de vanilie
  • 1 lgt praf de copt
  • 1 praf sare
  • 160 gr faina

Crema:

  • 2 galbenusuri
  • 100 gr zahar
  • 50 gr faina
  • 220 ml lapte caldut
  • 2 lgt esenta vanilie
  • 150 gr unt la temperatura camerei

Caramel:

  • 2x 75 gr zahar tos

Spuma:

  • 2 albusuri
  • 75 gr zahar tos
  • Sare
  • 1 lg otet
  • 1 pliculet zahar vanilat

Decor:

  • Ciocolata rasa

Am mai zis-o in repetate randuri, si o mai zic, pentru mine sa pregatesc prajituri traditionale cu multe straturi e cea mai mare satisfactie in ale bucatariei! Le consider provocari si oarecum le vad ca pe niste obligatii, ca si cum si eu trebuie sa perpetuez aceste retete delicioase. Hai sa ne gandim la un lucru: avem in fata un platou cu prajituri elaborate, cu spuma, cu foi fragede, glazuri fel de fel….cu nuci etc, si un platou cu checulete, chec cu lamaie, chec marmorat, dezgustatoarea Banana Bread…..spre care platou intindem mana? Eu spre cel cu prajituri elaborate, fiindca acolo sta maiestria si gustul. Un chec il poate face absolut oricine, si mai mult decat o cana de cafea, bine, poate doua….nu poate impresiona.

De fiecare am data am spus ca oricat de multe randuri ar fi scrise la ingrediente, si indiferent cati pasi numara o reteta, ea nu se prepara cu muuuuult mai greu decat o reteta clasica de blat uscat. Nu esti legat de cuptor si mixer 2-3h cat dureaza prepararea, bifezi pasii dai la cuptor/lasi la racit, montezi, dai la frigider, savurezi.

Ce pot sa va spun despre prajitura Petre Roman? Prima data m-a amuzat numele. Nu concepeam cum poate o prajitura sa aiba nume de personalitate? Stiti ceva? Nici macar nu are importanta! Dupa ce am trecut peste numele prajiturii si am gustat-o, m-am lovit de straturile ei: blat pufos, crema pufoasa de vanilie – intre ele un mic strat crocant de zahar caramelizat….totul acoperit de o spuma pufoasa de albusuri, presarata cu ciocolata rasa. Iti vine sa plangi, nu alta! De buna ce e, nu de alta.

Recunosc ca cel mai teama mi-a fost de stratul de caramel. Toate celelalte straturi sunt pt incepatori de-a dreptul, insa stratul acela ma intriga pe mine, cummmm faci sa il obtii? Bine, cum? Caramelizezi pe rand cele 75 gr de zahar, le torni urgent peste 2 din blaturi, astepti sa se intareasca. Montez prajitura, o lasi la rece, te minunezi cand o portionezi. Atat ai de facut!

Te-am convins? A! sam ai subliniez o data cum fac eu: pregatesc intr-o dupa amiaza, foile si parte din crema care trebuie sa se racoreasca, apoi a doua zi continui cu partea a doua, in cazul de fata caramelul de pe foi, plus budinca mixata cu untul…..montat, plus topping.

Mod de preparare:

  1. Preincalzim cuptorul la 170 de grade
  2. Pregatim tava/tavile (fiindca avem de copt 3 foi), o tapetam cu hartie de copt
  3. Batem ouale cu zaharul si un praf de sare pana ce se deschid la culoare si isi tripleaza volumul. Adaugam apa si esenta de vanilie si mixam in continuare pana se omogenizeaza.
  4. Amestecam faina cu praful de copt, apoi o turnam in ploaie peste amestecul de oua. Incorporam faina cu ajutorul unei spatule cu miscari de jos in sus.
  5. Eu am impartit compozitia in 3 si am copt de 3x avand o singura tava. Se poate coace si un singur blat pe care sa il taiati apoi in 3….faceti cum va este mai simplu – eu nu am vrut sam a complic cu taiatul blatului.
  6. Coacem fiecare blat cate 16-18min (daca ne hotaram sa coacem toata compozitia, coacem cam 25-30min). Scoatem fiecare blat cu hartia si il lasam sa se racoreasca putin inainte de a dezlipi hartia
  7. Pentru crema, mixam galbenusurile cu zaharul pana se deschid la culoare, adaugam faina si mixam pana se omogenizeaza. Adaugam laptele caldut si omogenizam. Mutam compozitia intr-o cratita la foc mic, si amestecam pana se ingroasa. La final adaugam vanilia, amestecam si stingem focul. Acoperim compozitia cu o folie alimentara pt a nu face crusta. O lasam pana a doua zi/pana se raceste complet
  8. Intindem foile una langa cealalta si ne hotaram ordinea in care le asezam. Pe doua dintre ele vom intinde zaharul caramelizat – acelea vor fi deci prima si a doua foaie de jos in sus. Punem intr-o cratita 75 gr zahar si il punem la foc mic pana se caramelizeaza. Ne miscam repede sa il turnam pe una din foi si sa il intindem – se intareste foarte repede. Continuam la fel cu urmatoarele 75 gr zahar si urmatoarea foaie. Le lasam deoparte pana ce caramelul se racoreste putin.
  9. Intre timp spumam bine untul, apoi adaugam pe rand crema de vanilie, mixand bine dupa fiecare aditie. Lasam crema deoparte
  10. Pe un platou asezam prima foaie cu caramel, intindem peste ea ½ din cantitatea de crema, apoi acoperim cu urmatoarea foaie (partea caramelizata este orientata in sus). Intindem urmatoarea ½ din crema si acoperim cu ultimul blat. Dam desertul la frigider sa se intareasca putin crema.
  11. Pregatim intre timp spuma. Amestecam cu un tel albusurile cu sarea (1 vf cutit), otetul, zaharul si zaharul vanilat. Le punem apoi intr-un vas la bain marie, si amestecam din cand in cand cu telul pana ce obtinem o pasta similara cu un aracet mai lichid. Luam amestecul de pe foc si incepem sa il mixam minim 15min – pana se racoreste si obtinem o spuma tare, lucioasa.
  12. Intindem spuma peste prajitura, decoram cu ciocolata rasa (eu am mai pus si niste arahide cu crusta de miere) si dam la frigider cat se poate de mult. Caramelul se va topi in timp si va insiropa foile. Nu va asteptati insa ca la prima degustare sa fie deja totul sirop. O sa va faca placere insa sa simtiti straturile crocante dintre foi 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *