Taitei de casa

Ingrediente:

  • 1 ou
  • 100 gr faina
  • 3 gr sare

Si, ati inceput pregatirile pt sarbatorile pascale?


Eu am inceput sa pregatesc lucrurile care rezista, cum ar fi de exemplu taiteii. Este prima data cand fac eu exclusiv totul, de la gatit la curatenie, vopsit oua etc. Vreau neaparat sa fac o supa traditionala cu taitei, si cum ar fi ea supa traditionala, fara taitei de casa?
Norocul ca in copilarie am stat mult pe langa Bobo cand facea taitei, eram fascinati de turta aia intinsa subtire subtire, pe care o rula si o taia cu atata precizie apoi. Bobo facea cei mai subtiri si perfecti taitei – mai am pana sa o ajung!
Ce mai facea Bobo din turta de taitei, era Pasca Jidoveasca, asa cum ii spunea ea. Indrepta turta de taitei si ne prajea acel aluat pe plita. M-am interesat, si da, Pasca Evreiasca, sau painea saracului era o turta subtire din aluat nedospit, coapta pe plita – deci nu era departe Bobo cu denumirile ei.


Am facut de toate, turta subtire intinsa la maxim, taitei, si pasca jidoveasca! Acum am la uscat taiteii si astept cu sufletul la gura sa imi fac supa de gaina, cu taitei de casa, sa vad daca sunt si buni 😊

Nu degeaba imi place la nebunie vorba mea “aluaturile e veata mea”. Priviti cate se pot face dintr-un ou si 100 gr de faina!!! Minuni! Vorbim practic de ingredientul secret din supa pe care multi dintre noi o pun pe masa duminica.

Mod de preparare:

  1. amestecam faina cu oul, sau oul cu faina, spuneti-i cum vreti, pana se formeaza un aluat tare, compact. Formam din aluat o bila, pe care apoi o vom intinde cu sucitorul pana ne sar ochii. Presaram din cand in cand blatul si turta de taitei cu faina pt a nu se lipi. Si intindem in continuare pana facem bataturi in palme. Nu va temeti, nu se va rupe aluatul, este un aluat cu adevarat elastic, foarte fain.
  2. lasam turta la uscat vreo 20-25min, dupa care o pudram cu putina faina si o rulam. Taiem taiteii cu cel mai ascutit cutit pe care-l detinem, si in cel mai subtire mod posibil.
  3. la sfarsit desfacem si intindem taiteii pe un prosop de bucatarie, si ii lasam la uscat vreo 2 zile.
  4. din marginile indreptate din turta de taitei, am facut si pasca jidoveasca de care ca vorbeam mai sus. Neavand insa plita, am prajit-o intr-o tigaie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *