Ingrediente pt. ~12 gogosi si ~12 “gauri”:
- 400 gr faina
- 70 gr unt topit
- 2 lgt drojdie uscata
- 3 lg zahar
- 1 ou
- 1/2 lgt esenta vanilie
Ingrediente pt. glazura de zahar a gogosilor:
- 120 gr zahar pudra
- 2 lg smantana pt frisca
- 1/4 lgt sare
- 1/2 lgt esenta vanilie
- orice bomboane colorate
SAU
- ciocolata alba topita
- ciocolata cu lapte topita
- nuci, alune prajite, maruntite
Ingrediente glazura “gauri”:
- 80 gr zahar tos
- scortisoara (dupa gust)
- 100 gr unt topit
Mi-am dorit de mult timp sa fac gogosi americane, dar nu stiu de ce aveam senzatia ca sunt ceva ce nu se face atat de usor, si ca iti trebuie te miri ce ustensile, sau ingrediente pt glazura….ei bine, aflati ca am decupat gogosile cu un inel de pancove cu diametru mare, si le-am gaurit mijlocul cu ajutorul unui pahar de shot. Mai aflati si ca pentru glazura nu iti trebuie nu stiu cate facultati, iti trebuie doar zahar pudra corect amestecat cu partea lichida….colorant,ca sa fie mai happy gogosile…..ciocolata ca sa ai o gama mai variata, si nu in ultimul rand, imaginatie.
Mi-am mai dorit mult ca gogosile mele sa nu fie prajite in ulei. Stati linistiti, nu am nimic impotriva prajelilor, cu atat mai putin impotriva prajelilor in baie de ulei, dar asa mi s-a pus mie pata, am vrut sa am gogosi de textura carora sa ma pot bucura mai multe zile, si sa fie mai pretioase. Pitici. Oricum, va asigur ca imi plac pancovele, insa oricand as mai repeta gogosile americane, as merge pe reteta asta a mea, ca tare fain mi-au mai iesit!
Si ca sa fie opera completa, avem aici doua reteta intr-una, ca doar nu o sa aruncam “gaurile” care ne raman in urma decuparii gogosilor. Acestea primesc o alta glazura traditionala 😉
Mod de preparare:
- intr-un bol punem laptele caldut, oul, esenta de vanilie, zaharul, untul topit si drojdia. Le mixam apoi cu paletele pt aluat ale mixerului. Cand amestecul devine omogen incepem sa adaugam pe rand faina. Mixam pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe margini. Putem sa facem operatiunea aceasta si cu o lingura de lemn.
- cand aluatul devine destul de compact incepem sa il framantam cu mana. Aluatul va fi usor lipicios, va trebui insa framantat in continuare FARA a mai adauga faina.
- ungem cu ulei un castron incapator, si punem aluatul la dospit, acoperit aproximativ o ora, sau pana isi dubleaza volumul.
- odata ce aluatul a dospit, ne apucat sa formam gogosile. Presaram cu faina blatul de lucru si intindem aluatul intr-o foaie cu grosimea de aproximativ 1cm. Daca va plac mai grase, lasati foaia mai groasa, dar asa vor iesi mai putine, si mai trebuie luat in calcul si faptul ca acestea mai cresc.
- dupa ce am intins foaia, incepem sa formam gogosile. Eu le-am taiat cum va spuneam, cu un cutter pt aluaturi cu diametrul de 7cm. Formam si gaura din mijloc, cu ajutorul unui cutter mai mic, sau cum am facut eu, cu ajutorul unui paharel pt tarie, cu diametrul de 2,3cm. Gaura trebuie facuta mai mare, pt ca gogosile cresc la copt, si vrem sa avem ineluse frumoase. Pastram si “gaurile” de la gogosi, le vom folosi in alta “creatie”. Punem gogosile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasam spatiu suficient intre ele – isi vor dubla volumul inainte de a intra la copt. Punem tava intr-o punga si lasam gogosile sa mai dospeasca inca 45min. Punem si “gaurile” intr-o tava, procedand exact la fel.
- cand gogosile sunt complet racite, incepem sa facem glazura. Facem pe rand glazura/glazurile, deoarece glazura de zahar se intareste destul de repede si nu mai poate fi manevrata.
- punem intr-un vas smantana pt frisca, vanilia si sarea si mixam pana se omogenizeaza. Cand glazura este bine omogenizata poate fi pusa in mai multe vase si colorata diferit. Eu am facut doar roz si alb.
- trecem gogosila prin glazura si le decoram cum dorim. Eu am folosit niste marshmallows pt decorat prajituri, perle de zahar, sau alte bombonici decorative.
- pt gogosile ornate cu ciocolata topim ciocolata la bain marie, trecem gogosile prin ea, dupa care le presaram cu ce ne place. Eu am ornat o parte din gogosi cu ciocolata menaj cu lapte, si nuca de cocos, iar o alta parte am ornat-o cu masa de ciocolata cu alune de padure de la Dr Oetker, si le-am presarat cu alune de padure prajite, maruntite.
Mod de glazurare “gauri” de gogosi:
- amestecam zaharul tos cu scortisoara dupa gust, iar intr-un vas separat topim untul. Imediat ce am scos “gaurile” din cuptor le trecem prin unt si le presaram sau le tavalim prin amestecul de zahar si scortisoara. Daca alegeti sa le tavaliti, va va trebui sigur ceva mai mult zahar.