Ingrediente pt 4 cornuri:
Poolish:
- 50 gr apa
- 50 gr faina
- 2 gr drojdie proaspata
Water/Milk Roux:
- 7,5 gr faina
- 37 gr lapte
Aluat:
- poolish
- water/milk roux
- 140 gr faina
- 40 gr lapte
- 10 gr discard maia (puteti sari peste partea asta, si sa puneti cu 5gr mai mult lichid, respectiv 5 gr mai multa faina)
- 3 gr zahar
- 5 gr sare
- 30 gr unt topit
- 1 ou pt unsW
Odata cu instalarea vremii reci si a startului mic dejunurilor sau brunch-urilor fancy, am pregatit si un mic dejun vienez, cu cornuri semiluna din aluat dospit.
Imi plac cornurile astea la nebunie, si nu stiu cum de nu m-am gandit mai repede sa le pregatesc si eu. Eu am facut, dupa cum vedeti, o portie infima, doar pentru noi doi, doar un mic dejun. Sigur ca puteti multiplica portiile in functie de numarul comesenilor…sau in functie de cat de mare e pofta :D.
Este o reteta cu dospire luuuunga! Eu am inceput-o joi seara si am copt cornurile sambata la amiaz. Nu va faceti griji, nu inseamna ca daca e cu dospire lunga, trebuie sa si lucrati mult la aluat – de fapt nu trebuie sa lucrati cumulat, mai mult de 20 de minute. Iar Water Roux, care si pe mine m-a intrigat, ne este prieten, nu dusman…il facem ca sa crestem puterea de absorbtie a fainii.
Altfel, nu stiu ce sa va mai spun despre aceste cornuri….nu ca sunt dragute si va fac cu ochiul? Si ati inceput deja sa va doriti sa le incercati? Trebuie sa va mai spun ceva:
- Timp de fermentare poolish = 20h
- Timp dospire aluat la rece = 12h
- Timp dospire aluat in ziua coacerii = ~4h
Mod de preparare:
- incepem cu poolish-ul (calculam inainte cand am vrea sa servim cornurile, si in functie de asta, incepem cu 2 zile inainte cu pregatirea). Dizolvam drojdia proaspata in apa calduta, adaugam faina si amestecam bine. Acooperim amestecul cu folie alimenatara si lasam 20h la temperatura camerei pt a dospi
- dupa 20h pregatim water roux-ul. Amestecam laptele cu faina si le punem intr-o cratita la foc mic, amestecand in continuu cu un tel. Incalzim compozitia, dar nu o fierbem. Cand compozitia este fierbinte, luam cratita de pe foc si mai amestecam putin ca sa nu se formeze cocoloase. Lasam sa se racoreasca vreo 15min.
- topim untul si il lasam si pe el sa se racoreasca putin
- de la pasul asta eu am framantat totul in masina de paine. In mod traditional, se amesteca poolish-ul cu water roux-ul, cu discard-ul de maia (unde este cazul), untul topit, drojdia dizolvata in laptele caldut si zaharul, sarea si faina. Framantam pana se omogenizeaza – vom obtine un aluat dens, nelipicios.
- lasam aluatul acoperit la dospit la temperatura camerei timp de 1h, apoi il punem la frigider timp de 12h.
- in ziua coacerii scoatem aluatul la temperatura camerei si il lasam 2h sa se aclimatizeze. Dupa 2h impartim aluatul in 4 bile de cate 90 gr. Lasam din nou 15 min la odihnit.
- intindem fiecare bila intr-un oval cu lungimea de ~27-30cm, latimea e undeva pe la 8cm, dupa care formam cornurile ca si in imaginea de mai jos – rulam in sus aluatul, apasand usor pt a se lungi spre capete. Latura care inchide cornul ramane dedesubt. Punem cornurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu oul batut si le lasam la dospit 90min la temperatura camerei – nu acoperim.
- dupa prima ora, incingem cuptorul la 200 de grade. Cu 15min inainte de a coace cornurile, le mai ungem o data cu oul batut.
- coacem cornurile la 200 de grade timp de 20-25min, pana se rumenesc cum ne place 🙂