Chec

Ingrediente pt o tava mica de chec 10x20cm:

  • 3 oua
  • 65 gr zahar (3/4 cana)
  • sucul de la 1/2 lamaie
  • 3 lg ulei
  • 1/2 lgt praf de copt
  • 95 gr faina (3/4 cana)
  • 1 lg cacao

*de obicei fac checul in tava normala si masor totul cu cana – la tava normala de chec o cana de zahar si una de faina. Cana e de 250ml.
De data asta am facut in tava usor mai mica, si am redus totul la 3/4 din cantitatea initiala.

Ma pregatesc de cel putin un an sa refac checul ca sa il pot fotografia si sa postez reteta. De fiecare a aparut altceva, si altceva, si altceva. De acum am cuptor nou si stiu de la mami ca cel mai bine testezi cuptorul facand un chec – obisnuita fiind de la cuptorul vechi cum sta treaba cu checul, plus e o reteta economica.

Checul este o alta reteta a copilariei pt mine, se faceau mereu 2-3 tavi de chec pt ca disparea cat clipeai din ochi. E “gura goala” cum s-ar spune. Dar prea delicios! Nu imi place nici sa fac checul cu unt (nu imi plac prajiturile asa numite “usoare” care contin unt in blat), si nici sa bat albusurile separat, mi se pare ca e prea uscat. Dar uleiul ii da tot ce trebuie sa fie perfect. 
Si inca ceva: nu bat ouale cu zahar pana ce se topeste zaharul ci doar pana ce compozitia isi tripleaza volumul – asa obtin o crusta crocanta aproape sfaramicioasa, iar miezul pufos umed, perfect.

Mod de preparare:

  1. preincalzim cuptorul la 180 de grade – caldura de jos
  2. batem ouale cu zaharul  pana ce compozitia isi tripleaza volumul. Adaugam sucul de lamaie si uleiul si mai mixam pana le incorporam
  3. adaugam faina amestecata cu praful de copt si mixam iar pana se omogenizeaza
  4. turnam compozitia in forma de chec si pastram o mica parte pt a o amesteca cu cacaua. Amestecam si partea pastrata cu cacaua apoi o turnam pe mijloc peste compozitia aflata deja in forma. Avem grija sa o distribuim uniform
  5. coacem checul 40-45min la 180 de grade cu caldura de jos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *