Cum arata….

…Viata cu autorulota?

Am tot ezitat sa scriu un astfel de articol, dar cred ca situatia actuala e o scuza buna ca sa scriu despre asta. 

Cum am ajuns noi sa avem o autorulota? Nu stiu! Va spun sincer ca nu stiu cum. Ne vanduseram la un moment dat masina, ajunsese la faza de fite in care cerea mai multi bani decat ar fi trebuit, asa ca, spre dezamagirea Fainukului, ne-am despartit de ea….o vreme buna, am inchiriat masini de cate ori am avut chef sa mergem undeva (a inchiria o masina brand new in Austria pe vremea aia, costa undeva la 20 de euro pe 72h, plus cat era combustibilul). Peste saptamana noi nu avem nevoie de masina, eu circul NUMAI cu mijloacele de transport in comun, Fainukul lucreaza la 600m de unde locuim. Bun. Dar totusi, cum am ajuns sa ne luam o autorulota? Eu vedeam chestia cu autorulota foarteeee departe de noi, nu m-am interesat niciodata ce presupune, credeam ca trebuie sa ai te miri ce abilitati ca sa detii asa ceva (aflati ca nu trebuie te miri ce abilitati). Am fost intr-o sambata la o reprezentanta de autorulote de la noi din oras, si am ramas masca la vederea unei….dube pana la urma, care era transformata in casa. Doamneeee! Cate modele am vazut. Si nu ne venea sa credem ca vorbim de o autorulota mult mai mica decat clasicele “vapoare” pe care le cunoastem cu totii foarte bine. Voiam la un moment sa inchiriem o autorulota ca sa facem un tur al Greciei, dar am renuntat, o astfel de aventura costa mult mai mult decat sa fi zburat in Grecia si sa inchiriem acolo o masina mica. Apoi a propus Fainukul sa mai chemam un cuplu cu noi. God forbid, no way Hemingway! Nu suport sa dorm cu altcineva in camera decat cu el. Nu am stat la camin exact din motivul asta, vreau sa am intimitate! Bun. Si nu stiam ca exista autorulote concepute pentru 2, care sa iti ofere bucatarie, baie, dormitor. Baia era pentru mine sfanta….a-ti face nevoile pe unde apuci nu e o optiune pt mine, iar a te spala pe maini mereu cu gel dezinfectant sau servetele umede….sau apa turnata in palme de catre celalalt, nu merge. Bun.

Dupa ce am vazut diferite modele la reprezentanta, de la VW cu cort deasupra si fara baie, la “vapoarele” clasice, am mers acasa, am discutat noi asa dragut, cat e de tare, ca nu stiam….si atat. Fainukul a inceput sa urmareasca pe youtube un elvetian care are o autorulota ca si a nostra, si ce tururi face, si cat de misto e, etc. Trei saptamani mai tarziu plecam la un targ de autorulote unde ne-am trezit comandand-o pe a noastra. Urma sa asteptam 8 luni dupa ea. Opt luni care s-au transformat in aproape 9, altii asteapta atat dupa un copil :)). Am avut ghinion ca fusese ger si iarna grea in Germania, si a fost inchisa fabrica, s-a intarziat cu productia etc. In sfarsit a venit masina, ma rog, autorulota si de atunci…..suntem precum doi nomazi, de la inceput de mai pana la sfarsit de octombrie, 3 weekenduri din 4 suntem plecati. 

Gandul ca nu putem lua pe nimeni sa doarma cu noi in masina ma linisteste maxim, gandul ca nimeni nu umbla si pe jos atat cat o facem noi (deci automat nu isi doreste neaparat o vacanta cu noi) ma linisteste si mai mult….gandul de a calatori in 2 si doar in 2 mereu, e cel mai frumos. Sigur ca sunt N optiuni, pentru toate gusturile, autorulote de familie, autorulote de 4, de 6 persoane….dar optiunile astea le rumega fiecare. Gandul ca sunt oameni care se tem sa calatoreasca asa cum o facem noi ma linisteste la fel. Pentru ca sa va spun cum calatorim noi: Fainukul stabileste itinerariul, km pe care ii vom parcurge, consum etc, plus locul aproximativ (nu putem fi siguri de acasa ca locul e atat de ok precum e descris) in care vom dormi – NICIODATA in camping! Am luat acest tip de autorulota tocmai pentru ca este mai slim fit, si pentru ca se poate parca oriunde. E noua nouta, nu are nevoie sa fie mereu incarcata la priza (cele vechi se cumpara la pret mic, dar vin la pachet cu anumite necesitati, unul dintre ele fiind nevoia de curent). Bateria pe care o avem pentru camera, si care ne deserveste la incarcarea telefoanelor, la pompa de apa, la iluminat interior etc, se incarca in timpul mersului, iar cum noi nu stam in camping ci suntem mereu in miscare de la A la B…are timp berechet sa se incarce. Nu stiu daca am stat vreodata mai mult de 30h cu masina nemiscata.

Dupa parerea mea, si din experienta pe care am facut-o in cei peste 30.000km pe care ii avem deja parcursi, va pot spune ca a detine si a calatori cu o autorulota este mult mai ieftin in conditiile in care alegeti stilul “nomad” ca sa zic asa. A avea o autorulota si a plimba-o in fiecare weekend, cu “cazare” in camping costa fix ca si cum ati lua cazari la pensiuni de aproximativ 3 stele. Vorbesc aici strict din punctul nostru de vedere, pentru ca noi facem o excursie 3 weekenduri din 4. Pentru ca pentru a campa in camping se plateste locul, apoi se plateste inca un tarif pt fiecare persoana. Apoi daca mai vrei curent mai platesti un tarif, daca vrei wireless mai platesti un pic….si una peste alta, ajungi la cat ai fi platit ca sa stai undeva unde ai fi servit. In 30.000km pe care ii avem pana la ora asta parcursi, nu stiu daca am platit IN TOTAL 50 de euro pentru a innopta. Am fost in Ljubljana, am parcat intr-un cartier care era la nici 10 minute de mers pe jos pana in centru, a fost gratis, a fost supravegheat video etc. Majoritatea parcarilor din orasele mari ofera parcare gratis peste noapte…iar daca vrei sa stai si peste zi, platesti tariful pe zi. In Italia, tara cea mai prietenoasa cu camperii pe care am vizitat-o pana acum, sunt parcari destinate autorulotelor, unde pentru o suma destul de modica, parchezi pana la 48h, plus poti sa incarci si sa descarci apa, sa golesti toaleta etc. In general aceste parcari se afla in apropierea camping-urilor. Asta ca sa nu mai spun ca in Italia, atat pe autostrada cat si pe DN, 8 din 10 benzinarii iti ofera gratis treaba cu incarcat/descarcat apa plus golirea toaletei. Astea sunt destul de vitale atunci cand detii o autorulota. In ajutorul viitorilor si actualilor camperi, vine app-ul Park4Night, unde poti sau sa cauti parcari in apropiere de locul unde te afli, sau sa le cauti dinainte, asa cum face Fainukul. Cei care au stat in respectivele parcari deja, scriu cum a fost si la ce sa te astepti, galagie/liniste, plata/neplata, sursa de apa, pericol de spargere a masinii etc.

Cu toate acestea, ce am observat eu ca e important de stiut atunci cand cochetezi cu ideea de a-ti lua o autorulota:

  • trezirea se cam face odata cu rasaritul soarelui, vara cel putin – caci atunci se incalzeste in masina si incepe sa devina irespirabil (asta daca nu te gandesti sa iti cumperi AC separat), plus de asta nu se nimereste sa parchezi mereu la umbra, cum ar fi ideal
  • trebuie sa stii ce stil de a calatori ai – vrei super lux, vrei sa nu aduni deloc dupa tine, sa fii servit si eventual sa te deplasezi cat mai putin mai ales pe jos (atunci nu vrei o autorulota). Spun asta pentru ca nu intotdeauna poti parca la 10min de mers pe jos de centru, si atunci trebuie sa te gandesti la autobuz, taxi…sau la faptul ca mersul pe jos face piciorul frumos 😉 – sau la bicicleta, de ce nu! Tot aici se adauga si faptul ca apa calda are nevoie de vreo 30 min sa se incalzeasca. Deci nu vii de la plaja si intrii la dus. Vii de la plaja, pornesti boilerul, mananci un pic, apoi faci dus.
  • trebuie neaparat sa te analizezi bine inainte de a lua decizia sa cumperi o autorulota, poate nu ar strica sa inchiriezi o data ca sa vezi cum e (poate nu ar fi rau sa te gandesti daca vrei sa calatoresti o data sau de doua ori pe an – in acest caz mai bine nu o cumpara)
  • trebuie sa te gandesti ce vrei: sa spui ca ai fost intr-o capitala, ai stat in centru, ai mancat la un restaurant local si ai bifat doua obiective, sau vrei sa spui ca ai batut la pas o zona, ai luat contact cu localnicii si ai simtit pulsul acelui oras (noi facem chestiile astea cam dintotdeauna, si de cand cu autorulota chiar mai mult)
  • trebuie sa stii daca ai curaj sa explorezi o zona pe cont propriu sau ai nevoie doar de excursiile clasice in zonele super turistice pe care ti le ofera orice hotel sau resort in care te-ai putea caza
  • atunci cand cauti si gasesti scuze de genul “pai cum sa fac asa ceva?” sau “in Romania unde?” sau “oriunde altundeva, cuuum?”, inseamna ca nu esti genul care sa isi doreasca o autorulota

Noi nu am renuntat complet la a calatori spre destinatii mai indepartate, caci simt nevoia macar 10 zile pe an sa fiu undeva servita, dar de exemplu anul acesta, calatoria noastra spre o destinatie indepartata a fost anulata, si a trebuit sa reconfiguram traseul. Si spre norocul nostru, am avut autorulota si ne-am putut reorganiza. Anul trecut venise autorulota proaspat, iar dupa cateva weekend-uri petrecute in Austria si in Slovenia ne-am aventurat sa facem turul Toscanei – in jur de 2000km cu masina si 120km pe jos. Anul acesta am reconfigurat traseul, si am plecat cu autorulota in tocul Italiei – 3500km cu masina si in jur de 160 km pe jos. Noi am invatat ca nu ne plac resort-urile, de doua ori am fost, speram sa nu mai mergem niciodata. Atatea ranjete, atata se tot uita toti la tine, atata de mult incearca sa te sufle-n c.. (scuzati experesia)….vrei sa iei un pahar, nu te lasa, vin ei sa ti-l dea. Te intreaba daca e totul in regula….da, ca daca nu, ti-as spune ca nu e in regula. In luna de miere am fost in Mauritius intr-un resort si intr-o zi am vrut sa iesim sa mergem la un magazin, sa simtim putin pulsul…ca deh, eram intr-o tara indepartata pe un alt continent…nu ne-au lasat pana cand nu ne-au chemat ei taxiul pe care il stiau ei, si ne-au trimis la mall-ul la care voiau ei. Doamneeeee! Intr-o zi am fugit din resort pe plaja. Am mers pe plaja pana cand s-a facut o deschidere intre doua resort-uri, am iesit la sosea, de unde am luat un autobuz local si am mers sa luam pulsul altei statiuni. Noi sigur nu suntem genul de oameni care sa bata km intregi doar pentru a spune “hey, am fost acolo, sunt cool”. De cand avem autorulota, putem spune ca am strabatut o regiune sau alta, ca am stat de vorba cu localnicii, ca am mancat regional (si nu neaparat in resturante fancy pe care sa le laudam apoi pe retele de socializare). Cu autorulota poti explora in voie si zonele mai putin frecventate de turisti (poti sa faci asta si cu o masina mica, dar atunci cand ai o autorulota esti privit altfel, abordat altfel, si poti petrece chiar mai mult decat daca ai merge pentru cateva ore cu o masina inchiriata). Acolo vezi oameni care nu mai pot de bucurie sa te vada, care te intreaba cum ai aflat de ei….care iti “vand” ponturi, care se fac luntre si punte (intr-un stil cat se poate de autentic, si nu cu ranjete false impuse de eticheta) ca sa te faca sa te simti ca un rege si asa mai departe.

Toscana era visul meu din adolescenta, mi-am dorit enorm sa ajung acolo si sa gust Toscana aia cu peisajele idilice pe care doar in tablouri sau in filme le vezi. Acum mai multi ani mi-a spus cineva “o sa mergem 10 zile in Toscana”, imi venea sa plang de ciuda. Apoi mi-au spus ce au facut – au fost in Florenta si au stat la un hotel de la care aveau vedere spre dom. Au facut o plimbare pana la dom, au mancat la un restaurant de pe acolo, apoi au plecat spre “Toscana” unde inchiriasera o vila idilica pe malul marii, de unde nu au mai plecat vreo 8 zile, decat in stanga si in dreapta la un restaurant sau altul. Ce vacanta trista! Pentru ce sa te mai deplasezi pana pe alt continent, ca sa nu il descoperi de fapt, doar ca sa spui “am fost in Toscana”? V-am dat exemplul asta, ca sa va spun ca atunci cand esti cu casa in spate, poti alege sa mergi unde vrei tu, unde pui degetul pe harta, si nu esti obligat sa ramai intr-un loc, ba mai mult, ti se deschide o alta lume. Si inca ceva, cu autorulota esti sa spunem undeva la mare….unde s-a stricat vremea, poti reconfigura urgent traseul, si intr-o ora-doua esti pe alta plaja unde vremea e inca ok, sau faci un city break, unde mai descoperi ceva neasteptat. Si mie imi place sa merg uneori sa ma inchid intr-un hotel, si singurul drum pe care il fac zilnic este cel spre plaja si inapoi – dar atunci spun – am fost in Italia la mare, ca aici nu este mare….sau am fost in Grecia la mare, sau am fost nu stiu unde la mare. Imi place atat de mult sa calatoresc, incat m-as simti prost sa spun ca am fost in Toscana la mare, dar eu nu am explorat nimic din zona. Iar de cand cu rulota parca imi adun altfel fortele, lupt sa ne trezim cat mai devreme chiar daca nu mai putem de somn, sa mergem cat mai mult, sa absorbim cat mai mult din tot ce ne ofera o zona sau alta. Un concediu cu sub 10km de mers pe jos zilnic, e cam imposibil pt noi. Dar in fine, mersul pe jos se poate face in orice conditii, nu doar cu autorulota.

Nu stiu cum am fi trecut de lockdown daca nu aveam autorulota! Am fi stat in casa ca asa a vrut sistemul….din ziua 3 dupa ce am primit telefonul ca lucrez de acasa pe perioada nedeterminata, am fost plecati in fiecare weekend cred. Primavara in general exploram foarte mult Austria, imprejurimile, e idilic totul, verde……vacutele sunt foarte dragute, cerul albastru, aerul curat, caldut. Vara mergem destul de des in Italia la mare. Avem norocul sa locuim la 3h de mare si clar profitam. Avem locul nostru in Lignano Pineta si unul in Lignano Sabbiadoro, avem restaurantul nostru la care mergem deja de ani buni. Italia e dupa Romania a doua noastra tara de suflet. Si cu ocazia asta va spun ca anul acesta, din 10 luni cate au trecut, din care 6 jumate de “criza” am petrecut cumulat 28 de zile in Italia. Care au fost costurile? Pai combustibilul, si cate o placere nevinovata la restaurant, pe care hai sa fim sinceri, daca era, o faceam si acasa. Merita sa ai o autorulota? Din punctul meu de vedere, da! Daca esti hotarat ca vrei autorulota si ti-o poti achizitiona, din momentul acela ai devenit un om liber! Sunt sigura ca si Romania are locuri mai putin frecventate de turisti, mai in natura sau mai la oras, mai salbatice sau mai putin salbatice. Plus de asta, atentie, este o diferenta intre a innopta undeva cu rulota si a campa! A campa inseamna a deschide copertina din dotarea masinii si a intinde mobilierul de exterior langa masina. A innopta/parca inseamna a stationa cu autorulota pe un loc de parcare…unde eventual pregatesti ceva de mancare (inauntru), sau dormi sau stai si te uiti la stele in mijlocul unui oras. De ce v-am spus despre diferenta dintre a innopta si a campa, pentru ca de exemplu in Austria stim ca daca in diferite parcuri nationale este interzis sa innoptezi cu rulota, avem dreptul sa dormim o noapte undeva in apropiere. Avem voie sa stam intre 12-24h intr-un loc, chiar daca nu este parcare amenajata….pe marginea strazii etc. In Italia este paradis, poti sa stationezi si sa innoptezi cu autorulota fix unde vrei. Mai vezi unul sau doi sau trei ca si tine, prinzi mai mult curaj. In Slovenia de exemplu este usor mai complicat. In Ljubljana nu am avut niciodata probleme, in schimb am fost in Bled, si acolo nu ai voie sa innoptezi deloc in afara unui camping. Stiu ca am mers noaptea muuult pana am reusit sa gasim un locusor unde sa innoptam. In toate catunele uitate si izolate de lume era o tabla pe care era ilustrata o autorulota cu un X mare si rosu pe ea. Stiu ca in Romania e totul mult mai permisiv, mai ales ca ne-am informat deja, si ne-am si creionat un traseu pe care speram sa il facem cat mai repede.

Cum arata autorulota noastra?

  1. Avem o bucatarie deschisa care isi imparte perimetrul cu sufrageria. Frigiderul este unul destul de spatios, dar e bine de stiut ca isi face treaba cel mai bine atunci cand este conectat la butelia de gaz. Atunci functioneaza ca un frigider si tine temperatura rece constanta. Avem si un congelator, minuscul, dar avem. Corpurile de depozitat vesela si tacamuri este din nou foarte generos, avem doua sertare imense in care tinem vesela, plus cateva condimente, uleiuri etc, si unul mic pentru tacamuri. Deasupra chiuvetei si a aragazului avem iar un corp in care depozitam diverse ce tin de bucatarie
  2. avem o baie destul de spatioasa – nu am vrut sa ne luam un model care are wc-ul intr-o incapere si dusul intr-alta, ci am optat pt varianta cu baie cu de toate. Partea de dus se transforma in momentul in care luam bucata de podea care “ascunde” cadita de dus. Usile glisante se inchid apoi si transforma totul intr-o cabina cilindrica de dus. Pe langa asta, daca deschid doar o latura a cabinei de dus, am inchis dormitorul si gatesc fara sa imi fac probleme ca mirosul intra in lenjeria de pat.
  3. dormitorul este format dintr-un pat 160/200, incadrat de geamuri. In partea de sus avem dulapurile destul de spatioase, “noptierele” si o aplica
  4. nu stiu sa va spun detalii mecanice ale autorulotei, nu ma pricep. Va pot spune modelul, iar de acolo ii puteti cauta voi caracteristicile
  5. ce va pot spune insa e faptul ca avem loc pentru doua butelii de gaz, una de rezerva si una pe care o folosim. Cu gaz gatim, incalzim apa din boiler sau facem caldura in masina in noptile reci. Intr-un sezon consumam cam doua butelii de 11L de gaz. Si sunt multe nopti mai ales toamna, in care dam drumul la caldura. Frigiderul merge non stop pe gaz (dar doar cand stationam, in timpul mersului butelia de gaz trebuie inchisa)
  6. sub frigider mai avem un spatiu inchis destul de generos, intre dormitor si baie mai avem un dulapior pt papuci. Si de asemenea, sub masa din sufragerie avem asa zisa “pivnita” pe care am uitat sa o fotografuez, dar in care ne incap 8 sticle de apa de 1,5L. In functie de forma, pot sa incapa si sticle de 2L, tot cam 7-8 la numar.
  7. capacitatea rezervorului de apa curata este de 100L, la fel si cea a rezervorului de apa neagra
  8. portbagajul este unul destul de mare, adica partea de sub pat – avem o lada mare cu chestiile necesare gen furtun pentru apa, cablu pentru incarcare la priza, avem o masa pliabila si doua scaune la fel, cele doua butelii, rezervorul de 100L de apa curata e tot acolo, mai avem si doua paturi de plaja etc

Cam atat cred ca a fost de argumentat pe marginea acestui subiect. Va astept cu intrebari daca aveti, si sper ca nu v-am plictisit cu acest articol. Trebuia sa il scriu si cu exemple personale, altfel, nu avea sens parca 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *