Franzela cu discard de maia

Ingrediente pt 2 franzele cu greutatea de ~550 gr:

  • 240 gr discard
  • 340 gr apa
  • 14 gr sare
  • 10 gr zahar
  • 7 gr drojdie uscata
  • 600 gr faina

Ma numar printre cei pe care i-a prins febra painii cu maia cu muuuult inainte de pandemie. In pandemie am aflat doar ce pot sa mai fac din discard-ul de la maia. Si sunt atat de incantata incat vreau sa va imparatasesc si voua!

Doar weekend-ul ce a trecut am facut nu mai mult nici mai putin de doua retete cu discard! Stransesem deja peste 400 gr, si acum le-am folosit din plin! Tot o data la 3 paini cu maia putem sa mai schimbam peisajul culinar cu o alta reteta in care sa folosim discard-ul strans pe parcurs.

Franzela asta pe care o sa v-o prezint in randurile de mai jos este definitia franzelei faine de la brutarie! Coaja crocanta, miez pufos usor gaurit, miros de paine buuuuna! Well, discard-ul nu functioneaza ca si maiaua, nu ajuta la cresterea painii, trebuie sa ne ajutam si de putina drojdie. Dar nu-i bai, caci s-au redresat stocurile de drojdie, asa ca de azi nu mai aruncam discard-ul, ci il refolosim in reteta asta superba de franzela.

Nu m-am putut abtine si am incercat painea la vreo 30min dupa ce am scos-o din cuptor. Am servit-o cu cu Broccoli cu maioneza, si a fost asa de buna, chiar nu mi-ar mai fi trebuit nimic pe langa!

Mod de preparare:

  1. daca aveti masina de paine/robot in care puteti framanta, puneti inauntru ingredientele umede si drojidia, urmate de catre cele uscate, terminand cu sarea si puneti la framantat pana obtineti un aluat nelipicios.
  2. daca nu aveti masina de paine/robot care framanta, incepeti cu faina, careia ii adaugati celelalte ingrediente, si framantati pana obtineti un aluat nelipicios.
  3. lasam aluatul la dopsit intr-un castron pe care l-am uns in prealabil cu ulei timp de 90 de minute
  4. dupa ce aluatul a dospit bine, ungem cu ulei planul de lucru si ne apucam sa prelucram painile. Impartim mai intai aluatul in doua. Intindem fiecare parte cu ajutorul mainilor dandu-i forma unui dreptunghi. Impaturim apoi aluatul in 3 pe lat si apoi pe lung. Lasam aluatul sa mai dospeasca inca vreo 20min acoperit
  5. cu palmele bine unse cu ulei aplatizam iar bucatile de aluat si le dam forma de dreptunghi. Pliem colturile de jos si aducem apoi varful format peste ele. Procedam la fel si cu colturile de sus. Varful de sus se intalneste astfel intr-o linie imaginara cu cel de jos. In ultima faza lipim bine cele doua parti, inchizand totul ca pe o carte. Aduem partea de sus peste cea de jos si formam o “cusatura” pe care o strangem bine bine cu degetele din aproape in aproape.
  6. intoarcem franzelele cu partea neteda in sus, le punem pe o foaie de copt si le acoperim. Le lasam sa mai dospeasca pana incingem cuptorul
  7. incingem cuptorul la 250 de grade si punem in partea de jos a cuptorului o tava cu apa. Tot la faza asta punem la incins si piatra daca vrem sa coacem painea pe piatra. Eu asa am procedat. Cand cuptorul a ajuns la 250 de grade, crestam painea, o transferam urgent cu foaia de copt pe piatra/o lasam in tava in care dospise si o dam la copt la 250 de grade pt 10 minute. Dupa cele 10 minute scoatem tava cu apa si reducem temperatura la 200 de grade si mai lasam painea la copt inca 20-25min, pana se rumeneste frumos. Scoatem painea din cuptor si o pensulam cu apa putin. Asta ne ajuta sa obtinem o coaja si mai crocanta!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *