Ingrediente pt ~36 de piscoturi:
- 3 oua
- 85 gr zahar
- 1/2 lg esenta de vanilie
- sare
- 55 gr faina
- zahar pudra
Mos Craciun s-a gandit o data sa imi aduca cele doua Biblii ale Juliei Child, si bine a facut! Sunt o sursa de inspiratie nemaipomenita!
De data asta am incercat reteta de piscoturi din volumul 1.
Piscoturile sunt acel desert al copilariei, pe care ni-l faceau ba o vecina in varsta, ba o matusa indepartata, tot foarte in varsta – ele aveau timp de bibilit si facut dulciuri marunte.
Stiti cum veneau piscoturile cand veneau? Intr-o cutie mare de carton, pt ca fratele meu si cu mine eram niste copii tare draguti, si toate vecinele se ingramadeau sa ne faca tot felul de fursecuri si dulciuri. Daca alte fursecuri ar fi vazut intamplator un platou amplasat pe masa din sufragerie, piscoturile nu-si depaseau niciodata conditia “umila” de cutie….pt ca se mancau rapid dupa ce ajungea cutia pe dulap la Bobo in camera. Le mancam pe ascuns, sau asa credeam noi…ca nu stie nimeni ca luam din ele…pana dintr-o data nu mai erau.
Timpul a zburat, noi am crescut, vecinele nu mai sunt…dar am pastrat ambitia de a incerca toate dulciurile alea minunate cu care am avut prilejul de a fi rasfatati.
Din fericire, acum putem face piscoturile si cu posul, nu neaparat in sablonul cu care se chinuiau batranele mai de mult.
Mod de preparare:
- incingem cuptorul la 150 de grade. Ungem o foaie de copt cu unt si o tapetam cu faina.
- separam ouale, si incepem prin a mixa galbenusurile cu zaharul adaugat treptat, pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam esenta de vanilie si mai mixam pana se omogenizeaza.
- spalam bine paletele mixerului, dupa care batem albusurile cu un praf de sare pana se intaresc. Adaugam o lingura de zahar si mixam in continuare pana devin lucioase.
- adaugam cu grija albusurile si faina peste amestecul de galbenusuri in 4 transe, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus. Nu amestecam prea mult, ca sa nu degazam prea tare compozitia.
- punem compozitia intr-un pos (eu nu am atasat niciun dui posului) si formam piscoturile pe hartia unsa si tapetata cu faina, lasand spatiu 2cm intre ele. Dam piscoturile la cuptor la 150 de grade pt 20min, pana ce se rumenesc usor. Nu le lasam pana devin prea aurii/maronii, pt ca se intaresc la racire.
- dupa ce le scoatem din cuptor le pudram cu zahar. Eu am pudrat piscoturile din prima tava, dar zaharul s-a topit, si pudrandu-le inca o data cand le-am scos au fost usor mai dulci. Daca le pudrati doar la sfarsit, pana mai sunt calde e perfect!