Ingrediente:
- 500 gr faina
- 25 gr drojdie proaspata/7 gr drojdie uscata
- 300 ml apa
- 50 ml ulei floarea soarelui
- 1 lgt zahar
- 1 lgt sare
- 700 gr ceapa
- 2 feliute slanina afumata
- sare pt umplutura
- 1 galbenus de ou
- 6 linguri smantana
Incerc sa va fac pofta cu o chestie care are un nume oribil: Lichiu cu ceapa. Copt pe piatra.
Bunica sotului meu face aceasta minunatie, si am imitat si eu produsul cum am stiut mai bine.
Este vorba de un aluat de paine, umplut cu ceapa calita in slanina afumata topita…..glazurat cu un amestec de galbenus de ou cu smantana. E o bomba calorica, clar, si cred ca e nevoie si de un Colebil dupa….daaaaar, merita fiecare imbucatura!
Revenind la nume, daca ar fi sa fac un top 3 nume groaznice, Lichiul si Cocorada s-ar bate pt primul loc. Ambele denumesc acelasi produs, si sunt regionalisme din zone diferite.
Nu inteleg cine la CE s-a gandit cand a denumit atat de grotesc un produs culinar atat de delicios. Dar cine sunt eu ca sa judec, sau ca sa schimb numele?
La noi ii zice pup, la altii ii zice Palanet. Si cine stie ce alte denumiri mai are.
Voi aveti nume de mancaruri pe care nu le intelegeti/vi se par grotesti?
E o reteta super simpla, pt care o sa plangeti o tura cand pregatiti ceapa, si apoi inca o tura, cand va urcati pe cantar cateva zile mai tarziu.
Dar suntem in carantina, sa mancam pt asta!
Mod de preparare:
- facem o maia din 100 ml apa calduta, 25 gr drojdie, 1 lgt zahar si 25 gr faina. Lasam sa se umfle maiaua, iar dupa ce s-a umflat, framantam un aluat din restul de apa, faina, sare si ulei. Aluatul trebuie sa fie unul ferm, nelipicios. Lasam aluatul la dospit vreo 40min.
- pregatim intre timp umplutura de ceapa. Incepem prin a incinge o tigaie, in care vom pune feliutele de slanina, tocate marunt (daca nu vreti sa folositi slanina, sau nu aveti, caliti ceapa in ulei normal). Pana ce slanina se topeste si prajeste bine, tocam ceapa mai grosier. Punem apoi ceapa in grasimea pe care a lasat-o slanina, o saram dupa gust, si o lasam vreo 20min la calit, amestecand din cand in cand.
- pornim cuptorul la 220 de grade si ne apucam de montat lichiul. Eu am facut 3 bucati mari, pe care le-am prelucrat o data 2 bucati, apoi una, direct pe hartia de copt. Le-am copt pe piatra. Odata cu cuptorul am pus si piatra la incins. Puteti face lichiul si in tava cuptorului, si sa ii dati si alta forma. Eu asa l-am vazut la bunica sotului, asa l-am executat.
- pudram foaia de copt cu faina. Impartim aluatul in 3, si intindem pe rand fiecare bucata de aluat, intr-un strat cat mai subtire. Punem umplutura pe o parte de aluat, dupa care inchidem lichiul si il sigilam putin cu degetele. Procedam la fel si cu celelalte bucati de aluat.
- transferam lichiul pe tava cuptorului/pe piatra, il ungem cu galbenusul de ou amestecat cu smantana si dam la cuptorul preincins la 220 de grade pt 17-20min.