Midii in sos de vin cu usturoi

Ingrediente:

  • 1kg. midii proaspete
  • 100ml vin alb
  • 2-3 catei de usturoi
  • o lingura de unt
  • patrunjel
  • sare, piper
  • zeama de lamaie

Vin astazi cu o reteta V’Day related – surprinde-ti jumatatea cu o cina romantica la lumina lumanarilor, alaturi de un vin alb bun!

Daca va spun ca am mancat prima data fructe de mare de foame, ca n-aveam alta optiune o sa ma credeti? A mai fost si dragoste la prima vedere pe deasupra! Prima data am mancat inele de calamari intr-o tabara in Croatia. Facusem o croaziera unde ne era inclusa masa……compusa la dus din inele de calamari prajite iar la intors, erau gatite altfel, dar nu mai stiu cum….a fost acum vreo 15-16 ani tabara. De voie de nevoie, am mancat si mi-au placut mult ambele variante. Am zis insa ca eu sub nicio forma nu gust niciun alt fel de fructe de mare. Am mai mancat inele de calamari cand am mai avut ocazia, pana intr-o alta vacanta pe coasta Amalfitana…cand iar, de foame, am fost pusa in fata faptului implinit. Am ajuns la hotel dupa vreo 10-11h de mers cu masina si mancat gustari…..infometati, normal. Am nimerit noi la masa de amiaz, unde nu puteam sa comandam ce vrem, ci ni s-a servit meniul zilei, format din 4 feluri de mancare, 3 din ele cu fructe de mare/peste, si unul era desertul. Si am mancat la aperitiv creveti, si caracatita….si mai stiu eu ce a fost…dupa care a venit un Risotto cu midii….dupa care nu mai stiu ce, plus dorada la gratar. Si am mancat cu o pofta, si cu o dorinta de a mai manca fructe de mare, de nu va pot spune!

Intre timp midiile au ajuns pe locul 1 in topul preferintelor in ceea ce priveste fructele de mare, si imi plac la nebunie gatite asa cum o sa va prezint mai jos, cu usturoi, patrunjel si vin 😉

Mod de preparare:

  1. punem midiile intr-un vas cu apa rece, si ne inarmam cu rabdare! Curatam bine de mustati fiecare scoica in parte. Trebuie sa tragem mustatile pt a le indeparta. Acestea nu sunt ceva rau, doar fire din plasa in care au fost prinse/crescute scoicile, insa nu vrem sa le primim in farfurie totusi. Spalam bine si cochiliile pe exterior cu un burete curat. In timpul procesului de curatare al midiilor o sa ne intalnim si cu scoici moarte, le recunoastem prima data dupa faptul ca sunt deschise insa incercam sa le mai dam o sansa incercand sa le inchidem – daca vedem ca ele se inchid (lipesc) la loc le pastram, traiesc, deci le vom manca! Cele care nu se inchid dupa sansa primita se arunca – vremea lor a cam apus.
  2. dupa ce am incheiat anevoiosul proces de curatare al midiilor, le inabusim cu vin pt a le ajuta sa se deschida si sa se gateasca – sa mancam si noi ceva! Punem midiile intr-o tigaie adanca, alaturi de cei 100 ml de vin si le punem capacul. Le lasam asa vreo 4-5 minute, amestecand din cand in cand pt a le ajuta sa se deschida.
  3. scoatem midiile si le punem intr-o cratita, nu inainte de a le scurge lichidul intr-un alt vas. In tigaia in care am inabusit midiile punem o lingura sanatoasa de unt, si calim cateii de usturoi zdrobiti, peste care am pus sare ca sa se inmoaie nu sa se arda. Adaugam apoi lichidul lasat de midii, patrunjelul si putina zeama de lamaie. Potrivim de sare, eventual piper. Turnam lichidul/supa peste midiile din cratita…si cam atat. Noi le-am mancat cu Ciabatta (reteta in curand)…..zeama aia cere cu disperare o paine proaspata si buna. Iar daca nu vreti sa mancati prea multa paine, ei bine…pastrati o scoica, si sorbiti zeama din ea 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *