Bagels cu maia

Ingrediente pt. 6 Bagels cu diametrul ~10 cm.:

  • 110 gr. maia hidratata 100% ( hranim maiaua cu o seara inainte)
  • 150 ml. apa
  • 1 lg. ulei
  • 360 gr. faina
  • 6 gr. sare
  • 1 ou
  • 1 lgt. bicarbonat de sodiu
  • seminte de susan

Relatia mea cu aluaturile este in continuare una foarte stransa, iar relatia cu aluaturile cu maia incepe sa fie tot mai apropiata. Rar mai fac paine altfel decat cu maia, iar avand acest ingredient minune mereu in casa, am zis sa mai incerc si alte produse de panificatie cu maia. Bagel-ul este un tip de….covrig, care va vine sa credeti sau nu, NU provine din America. Prin 1610 a aparut prima data in Polonia, iar la sfarsitul secolului 19 a fost introdus de catre evreii imigranti, in Statele Unite ale Americii si in Canada. De acolo s-a raspandit apoi in lumea intreaga, trecand eronat drept produs de panificatie tipic american.

Imi place sa fac sandwich-uri pe baza de Bagels, mi se par altceva, iar Bagels-ii chiar sunt niste produse de panificatie delicioase. Se fac anevoios datorita faptului ca aluaturile cu maia au nevoie de mai multe ore ca sa dospeasca. Ce pot insa sa va garantez, este faptul ca asteptarea merita. Mai este si un pas in plus, care ne solicita un pic inainte de coacere…dar din nou, merita orice efort.

Aluatul acesta va fi unul mult mai dens decat cel al painii cu maia, si nu va avea nici o hidratare atat de mare. Va iesi insa cu gaurele, nu va faceti griji. Doar lasa-ti-l sa isi faca treaba incet, si totul va fi delicios 😉

Mod de preparare:

– eu am facut Bagels-ii sambata, asa ca vineri seara am hranit maiaua, urmand ca sambata dimineata sa incep framantatul.

  1. Intr-un castron mare amestecam maiaua cu apa, ueiul, faina, sarea si omogenizam totul. Lasam sa se odihneasca timp de 10 min. ca sa se dezvolte glutenul.
  2. dupa cele 10 min., framantam bine aluatul timp de vreo 8-10 min. O sa fie un aluat destul de greu de manevrat fiind atat de dens.
  3. lasam aluatul la dospit in bolul in care l-am lucrat, pt. minim 4h.
  4. dupa cele 4h rasturnam aluatul pe o suprafata bine pudrata cu faina, si il impartim in 6 bucati. Luam fiecare bucatica de auat si ii dam forma de bila, pe care o gaurim apoi cu ajutorul degetului mare si al celui mijlociu.
  5. punem Bagels-ii acoperiti pe o hartie de copt pt. a mai dospi o ora
  6. pe cand a trecut ora in care Bagels-ii au mai stat la dospit, pornim cuptorul la 220 de grade, si punem la fiert o oala incapatoare cu 2/3 apa. Cand apa clocoteste adaugam lingurita de bicarbonat de sodiu, si incepem sa punem la oparit Bagels-ii. Nu ii inghesuim, si avem grija ca fiecare Bagel sa fi stat in acea apa 1 minut. Ii scurgem de apa, si ii punem in tava pe hartia de copt. Ii ungem cu ou bine batut, si presaram cu seminte de susan.
  7. dam tava la cuptorul preincalzit pt 15-20min, pana se rumenesc bine Bagels-ii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *